Bitkisel cilt bakım yağları güzelleşmek için günden güne daha da popüler oluyor.
Kadınların %60 ‘ dan fazlası günlük cilt bakımı rutinlerinde direk kan damarlarına absorbe olan kimyasal ürünleri kullanıyor. Neyse ki bugünlerde bir çok kişi bu ürünlerdeki tehlikenin farkına vardı.Bilinçlenen tüketiciler zamanla kimyasal ürünleri reddetmeye ve organik içerikli ürünleri tercih etmeye başladılar. Bitkilerden elde edilen, sağlıklı ve güvenli organik cilt bakım yağlarını keşfettiler. Bitkisel cilt bakım yağları; meyvelerden, tohumlardan, çiçeklerden ve yenilebilir ürünlerden elde edilir. İşin en zevkli kısmı ise evde etkili cilt bakım serumları ve maskeler yapmak için bu her biri eşsiz güzellik etkilerine sahip yağları kombine edebilirsiniz.
Bitkisel cilt bakım yağlarını kullanırken bu 6 kuralı unutma!
1- Yeni bir ürün denemeden önce mutlaka vücudunuzun görünmeyen bir yerinde küçük bir alana sürün , alerjiniz var mı diye kontrol edin.
2- Başlarken komedojenik olmayan yani gözenekleri tıkamayan minik moleküllü yağları tercih edin.
3- Saf organik yağ kullanın.
4- Raf ömrüne dikkat edin. Bakım yağlarınızı ışık almayan, serin ve kuru bir yerde saklayın.
5- Cilt bakım yağlarınıza yasemin, odd, portakal çiçeği kokuları gibi bir kaç damla esansiyel yağ damlatarak kullanırsanız mis gibi kokabilirsiniz.
6- Esansiyel yağları hamileler bir uzmana danışmadan kesinlikle kullanmamalıdır.
Bu liste en etkili ve dermatolojik nitelikleri iyice araştırılmış 5 cilt bakım yağını içermektedir. Bu yağların akne, kırışıklık, egzama, yara izi, enfeksiyon, hiperpigmentasyon, ve birçok cilt rahatsızlığı ile savaştığı kanıtlanmıştır.
1- Natürel Sızma Zeytinyağı
Bilimsel ismi: Olea Europaea
Komedojenite seviyesi: 2
Koku: Yoğun meyvemsi aromatik
Renk: Sarımtırak yeşil
Yoğunluk: Medium Light
Raf ömrü: 2 yıl
Uygun cilt tipi: Kuru cilt, karma cilt, yıpranmış cilt
Fayda sağladığı rahatsızlıklar ; Egzama, sedef hastalığı, kuru cilt aknesi, rosacea, böcek ısırmaları, ince çizgi hastalığı, burkulmalar.
Hamilelikte kullanım: Hamilelikte kullanımı uygundur.
Yağ asidi oranları: Oleik asit (55-83%), Palmitik asit (7.5-20%), Linoleik asit (3-21%), Stearik asit (.5-5%), Linolenik asit (<1%)
Diğer önemli bileşenler: Vitamin E, Skualen, Hydroxytyrosol
Zeytinyağı tarih boyunca cilt yaşlanmasına karşı en ikonik silahlardan biri olmuştur. Sophia Loren’in ünlü zeytinyağı banyosu keyfi dillere destandır. Kleopatra her zaman sahip olduğu “zeytinyağı parıltısını” antik Akdeniz meyvesinin gücüne atfediyordu. Zeytin meyvesi onların yüksek övgülerini kesinlikle hak ediyordu. Kaliteli natürel sızma zeytinyağı, skualen (insan hücresinde bulunan bir çeşit yağ) gibi güçlü anti-aging bileşimler, Vitamin E ve cilde zarar veren serbest radikallere karşı savaşan hydroxytyrosol adında nadir bir antioksadan içerir. Hydroxytyrosol ayrıca antibakteriyel özelliğinden dolayı akneye sebep olan bakterileri öldürmede efektif bir rol oynamaktadır. Özellikle kuru ve hassas ciltli kişiler cilt bakımı rutinlerine natürel sızma zeytinyağını ekleyebilirler. Saçlarınızın sağlığı için de mükemmel bir seçim olan zeytinyağı ile çeşitli maskeler yaparak kendinizi şımartabilirsiniz. Eğer yağlı bir cilde sahipseniz ve zeytinyağının yararlarını deneyimlemek istiyorsanız yağı çok az miktarda kullanın ve hakiki organik zeytinyağı aldığınıza emin olun. Organik soğuk sıkım zeytinyağı, zeytin ağacı meyvesinden tamamen fiziksel yollar ile çıkarılır. 3 çeşidi vardır; natürel sızma zeytinyağı, natürel birinci sızma zeytinyağı ve natürel ikinci sızma zeytinyağı. Birinci ve ikinci sızma zeytinyağı yüksek oranda asit içerdiği için cilt için uygun değildir, daha çok yemeklerde kullanılır. Cilt sağlığınız için Metebey zeytinyağını kullanabilirsiniz.
2- Üzüm Çekirdeği Yağı
Bilimsel ismi: Vitis Vinifera
Komedojenite seviyesi:1
Koku: Uçuk, hafif tatlı aroma
Renk: Yeşilimsi parlak kahverengi tonlarında
Yoğunluk: Medium – nin greasy
Raf ömrü: 1 yıl
Uygun cilt tipi: yağlı cilt, karma cilt, yıpranmış cilt, hassas cilt
Fayda sağladığı rahatsızlıklar: Akne, ince çizgi hastalığı, burkulmalar
Hamilelikte kullanım: Hamilelikte kullanımı uygundur.
Yağ asidi oranları: Linoleik asit (66-75%), Oleik asit (21%), Palmitik asit (7%), Stearik asit (4%), Linolenik asit (1.5%)
Diğer önemli bileşenler: Vitamin E, fitosteroller, Hydroxytyrosol, Oligomeric Proanthocyanidin Complexes (OPCs)
Üzüm çekirdeği yağının komedojenik seviyesi düşüktür. Bu yüzden akneye yatkın ve hassas ciltli kişiler bu yağı gönül rahatlığıyla kullanabilir. Çok güçlü antibakteriyel özelliğe ve yüksek linoleik asit bileşimlerine sahiptir. Üzüm çekirdeği yağı üzüm meyvesi çekirdeği ekstraktıdır. Markadan markaya renginin değişiklik gösterme sebebi üzümün cinsinin farklı olmasındandır.Üzüm çekirdeği yağı içerisinde bulunan güçlü linoleik asit bileşimlerinin gözenekleri tıkamadığı ve akne enfeksiyonlarını engellediği kanıtlanmıştır. Ek olarak Oligomerik Proantocyanidin Kompleksler (OPC) gibi antioksidan güç merkezleri ile doludur. Bunlar o kadar güçlüdür ki vücuttaki serbest radikalleri bulur ve yok eder. Ayrıca E, D ve C vitaminleri ve mineraller açısından çok zengin olan organik üzüm çekirdeği yağı hassas ciltler için harika bir yumuşatıcıdır. Üzüm çekirdeği yağı genellikle arındırıcı ve akneye yatkın ciltlerde nemlendirici olarak kullanılır. Eğer denemek isterseniz mutlaka soğuk sıkım ve kaliteli bir üzüm çekirdeği yağı alınız.
3- Hindistan Cevizi Yağı
Bilimsel ismi: Vitis Vinifera
Komedojenite seviyesi:4
Koku: Hafif hindistan cevizi aroması
Renk: Beyaz (Katı halde), Şeffaf (Sıvı halde)
Yoğunluk: Katı halde iken yağsı krem kıvamı, sıvı halde iken hafif yoğunlukta
Raf ömrü: 2 yıl
Uygun cilt tipi: Kuru cilt
Fayda sağladığı rahatszlıklar: Sedef hastalığı, egzama VE yanıklar
Hamilelikte kullanım: Hamilelikte kullanımı uygundur.
Yağ asidi oranları: Laurik asit (52%), Myristik asit (45-52%), Caprik asit (9%), Palmitik asit (7-10%), Oleik asit (5-8%), Caprylik asit (6%), Stearik asit (2-4%), Linoleik asit (2%), Linolenik asit (.2%)
Diğer önemli bileşenler: Vitamin E
Cilt bakımının vazgeçilmez yağlarından biri kutsal hindistan cevizi yağıdır. Hücre yenilenmesini sağlayan vitaminler, antioksidanlar, anti-aging bileşimleri ile doludur ve cildin nem kaybını önler. Hindistan cevizi yağı çok güçlü antibakteriyel, antiviral, antifungal ve anti-inflamatuar özelliğe sahip %6 oranında kaprilik asit içerir. Mantar ve akne gibi diğer enfeksiyonlar ile başarılı bir şekilde savaştığı kanıtlanmıştır. Kuru ve hassas ciltler için hindistan cevizi ideal bir nemlendirici olabilir ancak yağlı ciltler günlük bakımda kullanırken dikkatli olmalıdır. Hindistan cevizi yağının komedojenik seviyesi yüksek olduğu için birçok cilt tipi için uygun olmayabilir. Eğer yoğun hidrasyon ve antioksidan gücünü deneyimlemek isterseniz, ev yapımı şeker ve hindistan cevizi yağı karıştırarak hazırladığınız şurupları gece maskesi veya makyaj temizleyici olarak kullanabilirsiniz. Cilt bakımında her zaman soğuk sıkım ve kaliteli bir hindistan cevizi yağı almayı unutmayın.
4- Argan Yağı
Bilimsel ismi: Argania Spinosa
Komedojenite seviyesi: 0
Koku: Çok hafif fındıksı aroma
Renk: Parlak sarı
Yoğunluk: İnce ve hafif
Raf ömrü: 2 yıl
Uygun cilt tipi: Kuru cilt, yağlı cilt, hassas, yıpranmış ve karma ciltler
Uygun cilt rahatsızlıkları: Sedef hastalığı, egzama, akne, cilt çatlakları, inçe çizgi hastalığı ve burkulmalar
Hamilelikte kullanım: Hamilelikte kullanımı uygundur.
Yağ asidi oranları: Oleik asit (45%), Linoleik asit (35%), Palmitik asit (12%), Stearik asit (6%), Linolenik asit (.1%), Palmitoleik asit (.12%)
Diğer önemli bileşenler: Vitamin E, Vitamin A, Bitki sterolleri ve ferulik asit
Sıvı altın olarak bilinen argan yağı dünyanın en pahalı yağıdır. Cilt bakımı için vazgeçilmez bir yağdır. Argan yağı bileşiminde yüksek derecede esansiyel yağ asitleri ve bitki stereolleri içerir. Bu sayede akne izi, deri çatlağı ve kuru cilt problemleri zararlarını iyileştirmede önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca bileşimindeki triterpenoidsler yara izlerini iyileştirirken, vitamin E deri içine nufüz ederek elastisiteyi artırır. Aynı zamanda argan yağ asitleri kızarıklıkları geçirir, akneye sebep olan bakterileri yok eder ve cildin siyah sebum üretimini dengeler. Saf argan yağı sadece Fas Argan ormanlarında yetişen Argan ağacı çekirdeklerinden ekstre edilir. Bugünlerde gerçek Morocco Argan yağı, Fas’daki yerel kadın kuaförleri tarafından fazlaca özveri ve el emeği ile üretilir. Bu durum, saf argan yağının kalitesini ve fiyatını artırmaktadır. Eğer fiyat sizin için önemli bir kriter değilse, argan yağı cilt bakımı rutininiz için harika bir seçim olacaktır.
5- Gül Yağı
Bilimsel ismi: Rose Damascena
Komedojenite seviyesi: 3
Koku: Belirgin gül aroması
Renk: Şeffaf sarı tonları
Yoğunluk: İnce
Raf ömrü: 2-6 yıl
Uygun cilt tipi: Kuru cilt, yıpranmış ve karma ciltler
Uygun cilt rahatsızlıkları: Sedef hastalığı, egzama, akne, cilt çatlakları ve burkulmalar
Hamilelikte kullanım: Hamile kadınlar uzak durmalıdır, irite edebilir.
Yağ asidi oranları: Yok.
Diğer önemli bileşenler: Nonadecane (30%), Heneicosane (30%), Docosane (7%), Citronellol (6%), Eugenol, Nerol
Gül yağı dünyanın en nadir ve pahalı yağlardan biridir. Gül esans yağlarından en değerlisi ve paranın satın alabileceği en lüx yağlardan olan, doğru zamanda toplanmış onbinlerce taç yapraktan üretilen dünyanın en nadir çiçeklerinden biri damascena, namı diğer bulgar gülü olarak bilinir. Araştırmalar, gül yağının mevcut en güçlü antibakteriyel yağlardan biri olduğu kanıtladığından, bu nadir yağın elde edilmesi için çaba sarf etmeye değer. Yapılan çalışmalar, organik gül yağının cilde uygulandığında, sadece 5 dakika içinde propionibakteriumları (akneye sebeb olan bakteri) öldürdüğü sonucuna varmıştır. Gül yağının güçlü antiseptik ve astrenjan özellikleri sayesinde akne ve diğer cilt problemleri kolayca çözülebilir. Ayrıca gül yağı bileşiminde eugenol isminde yaşlanma karşıtı etkili bir antioksidan bulunmaktadır. Eugenol ve gül yağı içindeki diğer antioksidanlar akne izleri, yara izleri ve diğer kusurları gidermekte ve cilt dokusunu yeniden oluşturmak için birlikte çalışırlar.
Organik cilt bakım yağları
Organik cilt bakım yağları
Organik cilt bakım yağları Organik cilt bakım yağları Organik cilt bakım yağları Organik cilt bakım yağları Organik cilt bakım yağları Organik cilt bakım yağları