Probiyotikler, sağlığımız açısından yararlı, aynı zamanda sevimli olan canlı bakterilerdir. Özellikle sindirim ve bağışıklık sistemlerimiz için yararları oldukça fazladır.
Probiyotikler çoğunlukla fermente gıdalarda bulunur. Ev yapımı yoğurt, kefir, peynir, turşu, kombucha çayı gibi gıdalar bunların başında gelir. Zeytinin sağlığımıza olan faydaları artık herkes tarafından kabul edilmiştir. Bunun üzerine sevimli probiyotikleri de eklediğimizde hem lezzetli hem de güçlü bir sağlık bombası olacaktır.
Probiyotik zeytin kurulumu aslında probiyotik turşu kurulumuna çok benzerdir.
Bunun için öncelikle mayalanma için probiyotik turşu suyu veya peynir ve kefir altı suyu gerekmektedir. Bunların hiç birini bulamıyorsanız marketlerden paket halinde probiyotik mayaya ulaşabilirsiniz.
Malzemeler;
- Yeşil zeytin
- İçme suyu
- Kaya tuzu
- Probiyotik maya
- Asma yaprağı
Probiyotik zeytin kurulumunda en çok dikkat edilmesi gereken konu temizliktir. Bu sevimli bakteriler hassas olduğu için en ufak bir kontaminasyonda zeytinleriniz bozulabilir. Kullanacağınız malzemeleri kaynar su ile mutlaka sterilize edin. Kullanacağınız zeytinleri bir gün önceden yıkayıp iyice kurutun. Zeytinleri temiz bir kesme tahtası üzerinde soda şişesi yardımıyla nazikçe kırın. Kırdığınız zeytinleri kararmasına izin vermeden içme suyu dolu cam kavanoza atın. Kavanoz dolduğunda ağzını sıkıca kapatın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın. Zeytinlerin acısı gidene kadar iki günde bir suyunu değiştirin.
Ortalama 8-10 gün sonra acısı istediğiniz kıvama gelen zeytinlerin suyunu boşaltın ve salamura suyunu hazırlayın. Salamura suyu için litre başına 40 gr kaya tuzu olacak şekilde içme suyuna kaya tuzunu ve probiyotik mayayı ekleyin, iyice karıştırın. Zeytinleri kavanoza doldurun ve üzerine salamura suyunu ekleyin. Üzerini asma yaprakları ile kapatın. Asma yapraklarının suyun üstüne çıkmaması için üzerine seramik veya cam tabak koyarak ağırlık yapabilir ve çöp stick kullanabilirsiniz. Dilerseniz zeytinlerin arasına limon, ardıç, defne, sarımsak, acı biber veya biberiye gibi aromalar ekleyip farklı lezzetler yakalayarak sınırları zorlayabilirsiniz. Zeytinlerinizi kurduktan sonra ağzını sıkıca kapatarak karanlık ve serin bir yerde 4-5 gün daha bekletin.
Veee beklenen an geldi, bu süre sonunda artık kıymetli zeytinleriniz yenmeye hazır olacaktır. Zeytinlerinizin bozulmaması ve fermantasyonun yavaşlaması için mutlaka buzdolabında saklayın.
Şenköy’den sevgiler